Vélemények

Tc hírkereskedelem

Hírek a nagyvilágból S02EP71 04.20.

Facebook Szabadtéri előadást tartott vasárnap este Lehota M. János esztéta a Plakát Kávézó Kultúrkocsma udvarán. A téma az álhírek világa és azok történelmi háttere, kapcsolatrendszere volt.

tc hírkereskedelem

A hírkereskedelem kalózai — fake news, mint a manipuláció eszköze. Eredetileg ezt a címet viselte az esztéta előadása, melynek lényege - véleménye szerint - a világok harca. Lehota M. János úgy fogalmazott: azt a funkciót keresi és kutatja egészen a történelem mélységéig - II.

Ramszesz fáraó koráig visszamenőleg - hogy miért olvassák, terjesztik olyan sokan fogyasztói oldalról az álhíreket.

tc hírkereskedelem

Nagy történetek határozzák meg az életünket, és azok kötnek minket közösségekhez. Lényegében az identifikáció, az azonosulás egy közösséghez - vagy mai szóval élve egy buborék egy közösséghez - alapvetően történetek, eszmék, ideológiák alapján határozódnak meg.

tc hírkereskedelem

Úgy alkotunk közösséget egymással, hogy azonos dolgokban hiszünk, hasonló a nézőpontunk és a látásmódunk. A világról alkotott véleményünk, a valóságépítkezésünk és konstrukciónk is hasonló.

tc hírkereskedelem

Ebből adódóan azok a történetek, amik minket összetartanak, fontosabbak számunkra, mint minden tc hírkereskedelem eltérő vélemény. Így az álhíreknek az a funkciója, szerepe is lehet, hogy azokat a történeteket, hiedelmeket, eszméket, ideológiákat, amit mi fontosnak tartunk és átélünk, azokat néha hírek támogatják meg — fogalmazott Lehota M.

János esztéta.